ET VE SÜT SEKTÖRÜNÜN NABZI "GLOBAL FARM SUMMIT"TE ATTI
Global Farm Summit, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın teşrifleriyle 05-06 Aralık 2024 tarihlerinde, Orhangazi F.A.R.M.’da gerçekleşti.
ET VE SÜT SEKTÖRÜNÜN NABZI "GLOBAL FARM SUMMIT"TE ATTI
Global Farm Summit, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın teşrifleriyle 05-06 Aralık 2024 tarihlerinde, Orhangazi F.A.R.M.’da gerçekleşti.
TÜSEDAD iş birliğinde, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri ile Bursa Orhangazi F.A.R.M'da Agriconnect Türkiye organizasyonunda düzenlenen Global Farm Summit, 05-06 Aralık tarihlerinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın teşrifleriyle gerçekleşti.
Et ve süt sektörünün önde gelen markalarıyla üreticileri aynı çatı altında buluşturan zirveye ilgi yoğundu. 6 ülkeden 62 ilden gelen 1748 ziyaretçi ve aralarında T.C. Ziraat Bankası’nın da bulunduğu 50'nin üzerinde katılımcısıyla sektöre ışık tutan Global Fam Summit'te ziyaretçiler ve katılımcılar 2 gün boyunca alanında uzman isimleri özel oturumlarda dinleme ve uluslararası firmalarla ve konuşmacılarla etkileşim fırsatı buldular.
Zirve, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Türk Dünyası Tarım Birliği Başkanı Doğan Başaran ve T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.
TÜSEDAD Çiftlik Veri Ağı Platformu sunumunu yapan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, üretimde verilere sahip olmanın önemine vurgu yaptı; "Çiftlik veri ağı sistemini kurmamız gerekiyordu. Yazılım geliştirdik. Bu bütün çiftliklere uygulanabiliyor. Ayda bir defa bu veriler alınacak ve sisteme dahil olan işletmelerin ligini oluşturacağız. En iyilerimiz kim bunu öğrenip üyelerimizle videolarla paylaşıp verimliliğe doğru yol maceramız başlayacak" dedi.
Türk Dünyası Tarım Birliği Başkanı Doğan Başaran ise açılış konuşmasında, "Çiftliklerin yeni Davos'u Global Farm Summit olacak. Et ve süt sektörü konuşulacak. Her yıl yeni bir verimliliğin konuşulacağı notları ortaya koymaya çalışıyoruz. Yeni dönemde agro-turizmi öne çıkaracak çiftliklerimizin, kendi markalarını hem Türkiye'ye hem globale taşıyacak sistemi organize etmeye çalışıyoruz." dedi
"2025 yılında da hayvancılığımıza 27,6 milyar lira destekte bulunacağız"
Açılışta konuşma yapan T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, "Son 22 yılda hayvancılığa 328 milyar lira destek verdik. 2025 yılında da hayvancılığımıza 27,6 milyar lira destekte bulunacağız. 2006 yılından bu yana hayvancılıkta 17 milyar lira hasar tazminatı ödedik. Büyükbaş karkas verimi 22 yıl önce 178 kilogram iken, yüzde 61 artırarak 287 kilograma yükselttik. Hedefimiz bunu da 380 kilograma çıkarmak. Ülkemiz kanatlı eti işleme tesislerinden 8 adedi Avrupa Birliği’ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı için AB tarafından yetkilendirildi" dedi.
"Türkiye'de tarım bitti" diyerek, manipülasyon yapıldığını söyleyen Bakan Yumaklı, "Oturduğu yerden hiçbir şey üretmeden bu ülkenin üreticisine, “Kafasına göre takılıyor, bize zehir yediriyor, onlar bu işi hiçbir şekilde bilmezler, biz bittik öldük” diye düşünenler neye ulaşacağını sananlar bu ülkenin üreticisine haksızlık yapıyor. Bu aymazlıklarından vazgeçmeye davet ediyorum. Türkiye geçen yıl 139 milyon ton bitkisel üretimle rekor kırdı. 206 ürünün birçoğunda kendimize yeteriz. 68 milyar dolar hasılayla Avrupa’da 1, dünyada 9’uncuyuz. 186 ülkeye 31 milyar dolar tarımsal ihracat yaptık diye cevap verdim." ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı'dan "yeni yoğurt formülasyonu" açıklaması
Zirvede stant ziyaretlerinde de bulunan Bakan Yumaklı, yeni oluşturulan yoğurt formülasyonuyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Özellikle ithal ürünlere bağımlılığı azaltma konusunda çalıştıklarını vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: "Çok kıymetli arkadaşlarım, üzerinde 3 yıl çalıştıkları yoğurt mayasıyla ilgili çalışmaları buraya gelen ziyaretçilerin beğenilerine sundular. Patent süreci tamamlandığında artık Anadolu'nun dört bir tarafından toplanmış yoğurt mayalarının ticarileşmesi, Türkiye'de üretilen ürünlerde kullanılması söz konusu olacak. Bu konuda da özellikle içinde hiçbir katkı olmaksızın dayanıklılığını 3-4 kat zaman olarak artıracak doğal yoğurt mayalarının ithalatı sona ermiş olacak.
"Üreticinin sorunları ve dijital çağda sürdürülebilir çiftlikler"
Global Farm Summit, 2 gün boyunca et ve süt sektöründe yaşanan sorunları, üretimin geleceğini, verimlilik için dijital çağa entegrasyonu konu alan özel oturumlara da ev sahipliği yaptı. Üreticiler, sektör temsilcileri, STK yetkilileri ile alanında uzman uluslararası platformlardan isimlerin de konuşmalarıyla tarıma yeni bakış açıları sunuldu.
Zirvenin tamamı için:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDyWAEJXw52dzD6HNHTUwjix4Z-sciorU